מיתולוגיות ארץ-ישראליות
אלי שמיר | עדי נס
מוזיאון ארץ ישראל
אפריל - נובמבר 2019
התערוכה מיתולוגיות ארץ-ישראליות מציגה רב-שיח בין עבודותיהם של הצייר אלי שמיר והצלם עדי נס. שני האמנים מתייחסים ביצירתם למיתולוגיות שונות: המיתולוגיות הכנענית והיוונית, סיפורי המקרא, הברית החדשה, ההיסטוריה היהודית והאתוס הציוני. המיתוסים השונים מרובדים כמעין חפירה ארכיאולוגית-חזותית של מרחבי הארץ ושל השתלשלות מצבנו התרבותי, הלאומי והפוליטי, היהודי והישראלי, הציוני והפוסט-ציוני, החברתי והכלכלי. יצירתם עוסקת בנושאים משותפים: זהות אישית מול זהות לאומית; גבולות וערכי האדם המשתנים בזמן, במקום ובמרחב; מרכז מול פריפריה; יחיד מול חברה; שימור האתוס מול הכורח להיענות לצו הפנימי או לצו השעה.
ציוריו של שמיר (יליד כפר יהושע, 1953) משלבים השפעות מציירי מופת מתקופות שונות לצד השפעות נוספות, והם לרוב אוטוביוגרפיים ומקיימים דיאלוג עם המקום על מורכבותו. בציוריו עולות שאלות על האתוס הגברי החלוצי ועל התפרקות מיתוס "העמק" כמשל למצבה של הארץ הנשחקת בתהליכי שינוי פוליטיים וחברתיים. עתה, "העמק" כבר איננו מכיל משמעות ערכית-אידיאולוגית והוא נדחק מן המרכז לשוליים.
בתצלומיו של נס (יליד קריית גת, 1966) נפגשים חומרי המציאות עם מבטו ועם סגנון עבודתו המוקפד והמבוים. חריף ונוקב ובו-זמנית, פואטי ורך, הוא משלב בעבודתו מחוות ליצירות אמנות, היבטים קולנועיים ודמויות איקוניות. דימוייו חותרים תחת הנראטיבים המרכזיים של התרבות הישראלית ומקדמים את אריגתו של נראטיב חדש. סדרות התצלומים שיצר במהלך שנות האלפיים – "חיילים", "נערים", "אסירים", "סיפורי התנ"ך" ו"הכפר" – עוסקות בסוגיות מורכבות דוגמת זהות ישראלית, גבריות, מיתוסים, מיליטנטיות ואנושיות. במכלול יצירתו של עדי נס נוכח מרכיב ההומו-ארוטיות כמנגנון החושף את השניוּת שבבסיס הנראטיב הלאומי המעוגן באתוס של גבריות הרואית.
היצירות בתערוכה לוקטו מתקופות שונות לשם יצירת מצע משותף להתבוננות. כך למשל בצמד העבודות ללא כותרת (הבשורה) של עדי נס וכמו אירופה, דפנה שירה ולהב במעיין אֶמי של אלי שמיר. תצלומו של נס מתכתב עם מעמד הבשורה בברית החדשה, ואילו בציורו של שמיר מהדהדת סצנה מהמיתולוגיה היוונית, שבה מבטו האקראי של הצייד אקטיאון בארטמיס הערומה מביא עליו את קצו.
זוג עבודות נוסף הוא תצלומו של עדי נס, ללא כותרת, מסדרת "הכפר" וציורו של אלי שמיר אבא ואני בדיעבד. בתצלום של נס מופיעים גבר מבוגר מהדור שהגשים את האידיאל הציוני, לצד גבר צעיר. שניהם לבושים בבגדי עבודה כחולים, והם ניצבים על אם הדרך תחת ברושים. את החפירה שביניהם מסמלת את עבודת האדמה, אך גם את הנטייה לקבור לעיתים את סודות המקום. בציור של שמיר מופיע דיוקנו של האמן לצד אביו הלל. השניים עומדים על דרך עפר שמתפצלת לשני שבילים – כל אחד מהם עתיד ללכת בדרך אחרת. אביו של שמיר משתייך לדור השני למייסדים, ואילו האמן משתייך לדור השלישי. בני הדור השני הם אלה אשר נשאו על כתפיהם את כובד החזון, וצאצאיהם, בני הדור השלישי והרביעי, הם אלה החווים את התפרקות המיתוס.
נורית טל-טנא - אוצרת
דנה גילרמן- מה נעשה בשטח/זוגות זוגות, מגזין בסיס
Elie Shamir | Adi Nes -Myth Meets Land
Актуальная реальность и художественные комментарии. Мифология Эрец-Исраэль – в картинках и в кадрах
24 NEWS: MYTH MEET LAND: Les mythes au coeur d'une expo au Musee Eretz Israel
פרוטפוליו - אלי שמיר ועדי נס במוז"א
ישראל היום: כשציור וצילום נפגשים: תערוכה משותפת- אלי שמיר ועדי נס
News 1 מחלקה ראשונה, ד"ר מרגלית מולנר גויטיין, "הילכו שניהם יחדיו"
**קטלוג התערוכה ניתן לרכוש באתר או בחנות המוזיאון :
Актуальная реальность и художественные комментарии. Мифология Эрец-Исраэль – в картинках и в кадрахАктуальная реальность и художественные комментарии. Мифология Эрец-Исраэль – в картинках и в кадрах